Deze website werkt waarschijnlijk niet goed op sommige smartphones en ziet er dan ook niet mooi uit ! Beter bekijken op een schermbreedte vanaf 600 pixels! De website ziet er het beste uit vanaf 981 pixels.

This website probably doesn't work right on some smartphones and so it doesn't look well too! Better watch it on a screenwidth from 600 pixels! The website looks the best from 981 pixels.

KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN - CLICK HERE TO CLOSE THIS VENSTER
maart 2021
(33e editie; begonnen in december 2003)

(met maximaal 1 album per band)
1968
The Jimi Hendrix Experience
Live at Winterland
Pas uitgebracht in 1987, maar deze liveopnamen stammen van 1968. Jimi speelt de sterren van de hemel en varieert via blues en heavy rock naar complete geluids-orkanen zoals in het heavy Tax free. Wat opvalt is hoe woest en freakerig de ritmesectie is (als een drumsolo) en dat Jimi eigenlijk ook een prima zanger was. Al met al van grote invloed op de ontwikkeling van hardrock.
1977
AC/DC
Let there be rock
Vergeet Judas Priest, Sex Pistols of Black Sabbath - dit album is waarschijnlijk het hardste wat er in 1977 bij de platenboer te koop is. Lekkere stampende hardrock waarin de gitaarsolo's van Angus en de pakkende teksten en zang van Bon de smaakmakers zijn. Heeft een grote hit kunnen scoren met Whole lotta Rosie, nu nog steeds een kei-hard nummer...
1978
Van Halen
Van Halen
Super energiek en swingend rockalbum met een fantastisch helder geluid. De flitsend snelle two-handing tapping solo's van Eddie van Halen waren een revolutie binnen de rockscene. Een beetje rockgitarist kan zich er sindsdien niet meer met langzame solo's vanaf maken...
1978
UFO
Strangers
in the night

UFO maakte in de jaren '70 vele prachtige, stevige en melodieuze songs zoals Lights out en Rock bottom. Dit livealbum laat de beste songs horen van UFO met vele spetterende solo's van Michael Schenker en de trillende stem van Phil Mogg.
Opnames zijn van 1978, maar verscheen in voorjaar 1979 op vinyl.
1980
Motörhead
Ace of spades
Behoort samen met Overkill tot het beste van Motörhead. Hard en snel en toch duidelijk gebaseerd op de bluesrock. Niet in de laatste plaats door de whiskey stem van Lemmy.
1981
Samson
Live at Reading '81
Samson is de band waarin Bruce Dickinson zong voordat hij naar Iron Maiden ging. Dit optreden was voor Steve Harris de aanleiding om hem in te lijven. Bruce tilt de nummers van Samson dan ook naar een hoger niveau. Technisch is het niet perfect, hier en daar gaat wel wat mis, maar wat klinkt het lekker spontaan en rockend en de sfeer zit er ook goed in. Deze live-cd is uitgebracht in 1990.
1982
MSG
One night at Budokan
Mooie liveregistratie van M.S.G. in Japan. De mooie, klassiek aandoende en van kop en staart voorziene solo's van Michael Schenker raken je, terwijl de prima opgebouwde songs in Old School Hardrock-stijl zijn voorzien van de uitstekende (hoge) zang van Gary Barden.
1982
Judas Priest
Live vengeance '82
Dit is eigenlijk een live-video uit 1983 en die in 2006 op DVD is uitgebracht. De opnames stammen uit 1982 en laten een te gekke, opzwepende Judas Priest horen met een hele solide ritmesectie, de krachtige zang van Rob Halford en felle scheursolo's. Songs als Sin after sin en Breaking the law worden afgewisseld met songs van het toen nieuwe Screaming for vengeance.
1983
Metallica
Kill 'em all
Revolutionaire plaat. Snel, hard en toch strak en helder. Snelle drumpartijen en snelle, stacatto riffs vormde de basis voor de speedmetal. En laten we de bassolo van Cliff Burton (RIP) niet vergeten, waarop zo'n beetje alle denkbare gitaar-technieken op een bas worden toegepast!
1983
Thin Lizzy
Life live
Geweldige liveregistratie rond de band van wijlen Phil Lynott. Met goed opgebouwde songs, teksten die ergens over gaan, mooie solo's en leuke ritmische elementen is Thin Lizzy hier, naast het live album Live and dangerous op z'n best. Phil was een persoonlijkheid en met zijn bezielde zang krijgen de songs de nodige diepgang. En waar de studio albums vaak wat tam en zoet waren, was de band live heel wat levendiger.
1984
Metal Church
Metal Church
Die eerste speedmetal albums klinken vaak nog zo lekker spontaan en vurig, het debuutalbum van Metal Church is daar een goed voorbeeld van. Gestoken in een prachtige hoes, laat Metal Church vele spannende composties horen. Vakkundig gespeeld en met genoeg variatie tussen speed en meer rustige stukken. De spanningsboog is op dit album nooit ver weg en voor je weet zet je hem daarom nog een keer op!
1985
Iron Maiden
Live after death
Magistraal dubbellive-album van Iron Maiden tijdens de bijna een jaar durende wereld-tournee van ´84-´85. De grote muzikaliteit komt mooi tot zijn recht met goed opgebouwde songs, mooie melodieën en smeuige solo's. En er is vrijwel niet aan gesleuteld, een eerlijke en spontane live-registratie dus.
1985
Slayer
Hell awaits
Sneller en meer evil dan de eerste van Metallica. Reign in blood is eigenlijk de Slayer-klapper, maar Hell awaits heeft net dat wat meer eigenzinnige. Slayer klinkt hier erg dreigend en onheilspellend, de nummers zijn het muzikale equivalent van een angstaanjagende thriller. Zeer knap bedacht en uitgevoerd met razendsnelle riffs en dubbele basdrum. En je hoort nog een bas op dit album!
1986
Megadeth
Peace sells...
but who's buying?
Na het wat middelmatige debuutalbum gaat Megadeth een grote stap voorwaarts met Peace Sells... Het album wordt gekenmerkt door spannende en snelle songs. Tijdens de ingewikkelde riffs "snerpt" Mustaine er gewoon overheen met zijn stem alsof het spelen geen enkele moeite kost.
1987
Suicidal
Tendencies
Join the army
Energieke kruising van punk met speedmetal, met de aparte zang van Mike Muir. De kracht zit hem in zijn eenvoud en het enthousiasme. Mijn favoriet van het album is Suicidal maniac.
1987
Joe Satriani
Surfing with
the alien
Hoe instrumentale muziek een heel album kan boeien. Joe Satriani is een uitzonderlijke goede gitarist, die ook veelzijdige nummers kan componeren. Van rustige introotjes tot spetterende rock, Joe laat zijn gitaar zó spreken zodat je geen moment een zanger mist.
1988
Rollins Band
Life time
Henry Rollins briest al zijn frustraties eruit. De band zwerft ergens tussen punk en metal, maar aan de (geforceerde) blues en jazz elementen (o.a. de dissonante accoorden) hoor je dat hier allround-muzikanten aan het werk zijn.

De Rollins Band. Voor als het leven zwaar is.
1989
Annihilator
Alice in hell
Het debuut van het Canadese Annihilator is een spannende en inventieve trip door diverse stijlen metal. Met prachtige accoustische introotjes, goede opbouw naar een climax, pakkende nummers en super strakke riffs. Ook het (latere) handelsmerk van Annihilator hoor je terug: de diverse gekke en luchtige gitaargeluidjes waardoor de metal van Annihilator op z'n tijd nét even anders klinkt...
1993
Paradise Lost
Icon
Heavy maar zeer sfeervol dat is deze klassieker van Paradise Lost. Elk nummer is een donker juweeltje dat ogenschijnlijk voort borduurt op Black Sabbath maar absoluut een eigen gezicht heeft.
1994
The Reverend
Horton Heat
Liquor in the front
Te gekke rockabilly uit Texas, U.S.A. Dit is een van hun meer ruigere albums met veel snelle, swingende nummers die ook doen denken aan surfrock. Voorzien van humorvolle teksten en afgewisseld met "drankballads".
1995
Foo Fighters
Foo Fighters
Dave Grohl pakt de draad weer op na het einde van Nirvana. Ook Foo Fighters maakt deels stevige, deels gevoelige muziek die easy-listening is met een rauw randje. Ten opzichte van Nirvana is het wel een stuk geraffineerder met veel mooi akkoordwerk en het is gemiddeld allemaal net wat luchtiger. Op de albums hierna staan helaas vaker wat zoetsappige cheesy nummers, maar dit is een prima album van de Foo Fighters dat wel van begin tot eind boeit.
2000
Peter Pan Speedrock
Killermachine
Neerlands hoop in bange dagen. Heette eerst Peter Pan, daarna werd er Speedrock aan toegevoegd. Superruige mix van rock 'n roll, punk en hardrock. Echte op-pep-muziek die je acuut doet verlangen naar een biertje. Hoogtepunten: Rockcity, Beerblast, Dukes of danger.
2004
Zeke
'Till the livin' end
Hardcore punkrockband Zeke schuift op dit album meer richting "Motörhead on speed". Superruig, manikiaal en met een lekkere dikke bassound scheurt Zeke zich door een serie korte songs. Daarbij klinkt zanger/gitarist Marky Feltchtone als een extra schorre Lemmy. Af en toe zorgt een langzaam nummer voor de nodige afwisseling. Eén van de inspiratiebronnen voor & vrienden van Peter Pan Speedrock!
2011
Mastodon
The hunter
Op "The Hunter" maakt Mastodon muziek die zowel zwaar als subtiel is en het hele album kent een hypnotiserende sfeer, mede door de bezwerende zang. Echt een album waar je in moet groeien. Sterke composities met kleurrijke klanken, dat is wat Mastodon hier laat horen.
2012
Gojira
L'enfant sauvage
Deze opkomende Franse band is een hele belevenis. Termen als technische of progressieve deathmetal doen de band tekort. Het is het bereik van de band, zowel bruut als subtiel en sfeervol. Een enkele luisterbeurt is niet genoeg om het avontuur "Gojira" te ontdekken...
Verdwenen uit vorige edities: Prong "Cleansing" - Motörhead "Overkill" - Cacaphony "Go off!" - The Strokes "Is this it?"
Joe Satriani "Strange beautiful music" - Rush "Moving pictures" - Type O Negative "Life is killing me" - Thin Lizzy "Live and dangerous"
Morbid Angel "Formulas fatal to the flesh" - The Reverend Horton Heat "Space heater" - English Dogs "Where legand began"
Helios Creed "Kiss to the brain" - Led Zeppelin "IV" - Megadeth "Countdown to extinction" - The Exploited "Death before dishonour"
Judas Priest "Sad wings of destiny" - The Gathering "If_then_else" - Golden Earring "The naked truth" - Infectious Grooves "Mas Barracho"
Man...or Astro-man? "Destroy all astro-men!!" - Kiss "Love gun" - Buckethead "The cuckoo clocks of hell" - Primus "Sailing the seas of cheese"
Jimi Hendrix "Band of gypsys" - Iron Maiden "Iron Maiden" - Gorefest "Soul survivor" - 2nd Psycho Attack Over Europe! - Focus "Moving waves"
Agent Steel "Skeptics apocalypse" - Ozzy Osbourne "Blizzard of Ozz" - Anvil "Metal on metal" - Nirvana "Nevermind"
The Stray Cats "At their best...live!" - Saxon "Strong arm of the law" - Therapy? "Shameless" - The Gathering "Superheat" - Baroness "The red album"
Venom "Black Metal" - Raven "Rock until you drop" - Link Wray "Rumble! The best of Link Wray" - Pestilence "Consuming impulse"
Pantera "Vulgar displays of power" - Ace Frehley "Anomaly" - Deep Purple "In rock" - Ozzy Osbourne "Diary of a madmen"
Type O Negative "Slow, deep and hard" - Soundgarden "King animal" - Rush "Hemispheres" - The Who "Live at Leeds"
Saxon "The eagle has landed" - Kiss "Alive II" - Broadcast "The noise made by people" - Masters of Reality "Masters of Reality"
Focus "Focus II" - Herman Brood & His Wild Romance "Cha cha" - Testament "Brotherhood of the snake"